
Nieuwstraat; 1950-1959
NieuwstraatStraatbeschrijvingDe Nieuwstraat ligt op het gedempte gedeelte van de Gouw, het watertje dat vanuit het binnenland Hoorn binnenstroomde en via Rodesteen, Havenstegen en Nieuwendam de Zuiderzee inkwam. Tot de aanleg van de Muntstraat omstreeks 1590 vormde de oostelijke kant van de Nieuwstraat met die van de Achterstraat één aangesloten straatwand.
Voor de demping in 1561 heette de straat ook wel Gouw en in de isde eeuw ook wel Waeterstraat', blijkens een akte uit 1406. De demping van 1561 gebeurde vanaf het Kerkplein tot 'een weynig voorby den Blauwen-steen' (Velius' Kroniek): een plek iets ten zuiden van de Nieuwsteeg, tegenover de Wisselstraat. Deze blauwe steen markeerde vermoedelijk de plaats waar lichte straffen werden voltrokken en het verlies van het poorterschap werd afgekondigd, terwijl op de naburige rode steen zwaardere straffen werden voltrokken. De Nieuwstraat doet zich binnen het drukke koopcentrum van de stad nog steeds voor als een vrijwel gaaf stadsgedeelte, met op de hoek van de Nieuwsteeg de dubbele gevel van het Staten Logement uit 1613; het Wisselstraatpoortje uit 1603 en een unieke rij gevels met zeer gevarieerde toppen.
Hoorn heeft nog een 'Nieuwe Straet' gekend (vermeldt Abbing), 'strekkende van de Torenstraat tot aan de Waaiopsbrug aan de Karperkuil' gelegen bij de West-indische Kamer. De Waaiopsbrug lag over het zogenaamd Gat van de Binnenluiendijk ten oosten van het huidige huizenrijtje daar, een waterverbinding tussen Karperkuil en Vluchthaven (op de kaart van Tirion nog te zien (1743) maar op de kaart van Doesjan (1794) verdwenen).
Nieuwstraat 1