
Appelhaven; 2005
AppelhavenStraatbeschrijvingDeze gracht loopt van Vismarkt tot Gedempte Appelhaven. In 1420 werd buitendijks (buiten de dijk Grote Oost-West) een nieuwe haven gegraven, evenwijdig aan het Grote Oost, een nieuwe, omdat de Nieuwendam al eerder als haven werd gebruikt. Deze nieuwe haven liep door tot aan de huidige Slapers-haven. In 1759 werd het water van de oostelijke helft versmald. Tussen 1837 en 1842 werd het gedeelte tussen Korenmarkt en Mallegomsteeg gedempt. Op de plattegrond van 1869 is het gedeelte van Mallegomsteeg tot Slapershaven nog als water te zien. Op deze kaart treffen we voor het eerst de huidige naam, Appelhaven, aan als aanduiding voor de gracht. De kaart van circa 1884 toont een geheel gedempt gedeelte van Koren-markt tot Slapershaven, maar noemt alles nog Appelhaven.
De naamgeving is vrij jong. Velius spreekt van de Haven, Blacu (1649) noteert: Oude Haven (want in de 17de eeuw waren er al weer diverse nieuwe havens ontstaan); het later gedempte deel wordt ook wel Lindegracht genoemd in de 17de en 18de eeuw. De naam Kackendam schijnt niet alleen voor de Appelhaven gebruikt te zijn, maar ook wel voor het hele `eilandje' omsloten door Korenmarkt, Doelenkade en Appelhaven.
Wellicht is de naam Appelhaven onstaan naar aanleiding van de daarin merende ooftschepen. De appel vormde blijkbaar een belangrijk onderdeel van de vruchtenhandel. De nabij gelegen Appelsteeg wordt overigens al in 1488 in archiefstukken genoemd en in 1758 is sprake van een reparatie van de `Appelbrug' die naar de Biersluis leidde.
In 1924 wordt vergunning gevraagd voor het rooien van alle bomen aan de Appelhaven. Na de rooiing wordt nieuw aangeplant de Ulmus Monumentalis (Spaanse iep).
Appelhaven 1