Kennisbank Oud Hoorn

Een pakhuis vol informatie

Wat?

Het doel van de Kennisbank is het bewaren en toegankelijk maken van alles waarover de Vereniging Oud Hoorn beschikt. In een geleidelijk proces zijn steeds meer gegevens, dossiers, publicaties en afbeeldingen aan elkaar gekoppeld. Zo ontstond de Kennisbank. Het is een pakhuis vol informatie over Hoorns erfgoed, de stadsgeschiedenis, afzonderlijke panden en monumenten en ook over families en inwoners.

De Kennisbank is opgebouwd uit een aantal databases die in de navigatiebalk hierboven kunnen worden geopend. Elke database heeft een eigen startpagina en, voor zover nodig, een handleiding en een contactadres voor vragen of opmerkingen.

hhsm-archief

De Kennisbank is gevuld met ca. 40.000 foto's en ruim 200.000 documenten die in het Pakhuis (foto hierboven) en elders waren opgeslagen en nu grotendeels zijn gedigitaliseerd.

Hoe?

De Kennisbank is op twee manieren toegankelijk: (a) via de ‘ontspannen toeristische route’ of (b) via het ‘systematische onderzoekstraject’. De eerste is voor mensen die de stad op hun gemak willen verkennen. De tweede is voor speurders die relevante informatie zoeken over bouwhistorie of bezig zijn met een gedegen familieonderzoek. Deze twee paden worden hieronder uitgelegd.

Ad a. De toeristische route is gebaseerd op het bekende boek Hoorn, huizen, straten, mensen.
De omslag van het boek zie je hieronder. Er zijn twee versies. De pdf-versie kun je doorbladeren en lezen alsof je het papieren boek in handen hebt. Klik daarvoor op ‘HHSM Pdf’. In deze versie wordt alleen de binnenstad gepresenteerd. De online-versie bevat ook een groot aantal straten buiten de binnenstad. En je kunt aanvullende informatie binnen of buiten de Kennisbank oproepen. Wanneer je op 'HHSM Online’ klikt kom je bij de inhoudsopgave met een toelichting hoe je in deze versie kunt navigeren.

digiboek boek1982
Het voordeel van de ‘toeristische route’ is dat je op je gemak kunt rondkijken door de stad en onderweg van alles kunt tegenkomen. Je haalt dan alleen niet meteen het onderste uit de kan: alle informatie uit de Kennisbank over die ene straat of dat ene pand. Als je daarop uit bent, dan is het ‘systematische onderzoekstraject’ de beste weg.

Ad b. Via het onderzoekstraject wordt de gehele Kennisbank doorzocht.
Dan begin je met een zoekterm in te voeren in het onderstaande veld. Als antwoord krijg je een lijst waarin je per database ziet hoeveel daarin over de zoekterm is te vinden. Wanneer veel foto’s, documenten, dossiers of akten worden gevonden moet je door middel van verfijningen - per database - inzoomen op wat je eigenlijk zoekt.

 

Bijvoorbeeld de zoekterm ‘Kleine Oost’ levert het onderstaande zoekresultaat op: hhsm-zoek
Je zult merken dat deze manier van zoeken wat tijd kost doordat de hele Kennisbank wordt doorgenomen. Dat levert dan wel in één keer een maximaal zoekresultaat. In het voorbeeld van ‘Kleine Oost’ bijna 2000 objecten. Het zal doorgaans nodig zijn om binnen een eerste zoekresultaat meer gericht verder te graven. Op de startpagina’s van de afzonderlijke databases kun je een of meer verfijningen in de zoekopdracht aanbrengen. Bij de databases vind je een handleiding waarin de verfijningsopties worden uitgelegd.

Hulp nodig bij onderzoek?

De werkgroep Hoorn, Huizen Straten Mensen (HHSM) kan je assisteren bij je onderzoek. Ze komt elke donderdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur bijeen in het Pakhuis. Daar kun je, samen met een vrijwilliger, je zoektocht vervolgen. Een vraag stellen kan ook, via werkgroephhsm@oudhoorn.nl

Vragen over Kennisbank?

Vragen over de inhoud of het gebruik van de Kennisbank kunt u stellen via kennisbank@oudhoorn.nl.

Uiteraard ontvangen wij ook graag suggesties voor aanvullingen of verbeteringen van de Kennisbank.