Beeldbank Vereniging Oud Hoorn

 → 
 →  [Fotonummer 0046649] 

  Vorige object    Volgende object

Hervormde Kerk van Zwaag

  Kerkelaan 8     Zwaag Zwaag       februari 1976    
 


Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave
 • Al ruim 800 jaar staat er ten zuiden van de Dorpsstraat in Zwaag een kerk. Deze kerk is door de eeuwen heen flink veranderd.

  Aanvankelijk stond er vóór 1200 een eenvoudige kerk. Deze eenvoudige, in hout opgetrokken zaalkerk zal hebben bestaan uit één ruimte met een klein altaar.

  Vermoedelijk is deze kerk voor 1250 deels, of geheel, afgebroken of afgebrand om ruimte te maken voor een nieuw kerkgebouw. De nieuwe kerk werd gebouwd op een terp: een aangelegde verhoging in het landschap. Het kerkgebouw werd waarschijnlijk uit turf opgetrokken met een houten dakconstructie. De dakconstructie was wellicht bekleed met leisteen.

  Na 1350 werd er een nieuwe, tweede terp opgeworpen om een grotere kerk te bouwen. Op deze foto is dan ook te zien dat de kerk op een kleine verhoging staat. De reeds aanwezige tufsteenbouw van de oude kerk bleef gehandhaafd; er werd een bakstenen schip op de tufstenen fundering gebouwd. Rond 1460 werd de baksteen klokkentoren toegevoegd. Na de zestiende eeuw zijn er geen grote toevoegingen meer aan het kerkgebouw geweest. • Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
  Wij vernemen dat zeer graag van u via het     
   

   

  Vorige object   Volgende object

     Uitgebreid zoeken
   

  Record aangepast: 23 november 2020