Beeldbank Vereniging Oud Hoorn

 → 
 →  [Fotonummer 0014837] 

  Vorige object    Volgende object

Standbeeld Baron van Dedem

  Ramen     Hoorn Binnenstad       1900-1910    
 


Klik op bovenstaande afbeelding voor een 100% weergave


 • HHSMStraatinformatie in HHSM Online
 • Ramen
 • Straatbeschrijving
 • Straat lopend van Gedempte Turfhaven tot Nieuwsteeg.
  De kaart van Van Deventer (circa 156o) laat een groot onbebouwd terrein zien omsloten door het huidige Grote Noord, de Turfhaven, de Gouw en de Nieuw-steeg. Aan de oostzijde van de huidige straat liep in noordzuidrichting een sloot: de Ramensloot, zo genoemd omdat op dit terrein het gevolde (gewassen en gespoelde) laken op ramen (rekken) te drogen werd gehangen. De lakenbereiding uit wol dateert in Hoorn uit de eerste helft van de 15de eeuw. Het Ramenterrein was een rondom besloten gebied (de Duinsteeg bestond nog niet); de zijde tegenover de Kruisstraat was bemuurd met een toegangspoort. Aan die poort hing de raamklok die sluiting aankondigde.
  In 1579 nog werd de Raamsloot 'verdiept' en 'verwijd'; in 1596 wordt hij gedempt; de ontstane straat wordt met lindebomen beplant. In dc Ramen, op dc achter-terreinen en in de stegen is een concentratie geweest van schuilkerkjes, onder andere van de Arminianen naar wie het Glop genoemd is; nog staan er de Lutherse kerk uit 1769 en de voormalige Doopsgezinde kerk uit 1865.
  In de 19de eeuw was er een plantsoentje dat in de volksmond de naam Van Dedemspark kreeg omdat daar een monumentje ter herinnering aan W. K. van Dedem, die van 1875-1891 burgemeester van Hoorn was, werd geplaatst. Dir monumentje werd in 1972 verplaatst naar de Van Dedemstraat.
  Midden in een druk winkelgebied doet de Ramen zich thans nog voor als een van Hoorns meest gave woonstraten.

 • Rubriek:Standbeelden - Baron van Dedem
  Foto:Koop, H.N.
  Collectie:Nalatenschap Giel van der Zel
  Grootte:1959 kB

  Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande foto?
  Wij vernemen dat zeer graag van u via het     
   

   

  Vorige object   Volgende object

     Uitgebreid zoeken
   

  Record aangepast: 10 augustus 2017